Mammaperm samme som ferie??

Jeg har hatt to uker der det skjer noe HVER dag. Det er jo selvsagt selvforskyldt, og det er jo moro å besøke venner, trille tur og dra på fest. I tillegg til dette er det 3,5 mnd siden jeg hadde en natt med sammenhengende søvn, av den enkle grunn at lillegull må ha mat flere ganger i løpet av natten. Så da jeg her om dagen måtte takke nei til forslag om kafèbesøk og fikk slengt «men har ikke du ferie da?» så ble jeg ganske irritert! Går virkelig folk rundt og tror at mammaperm er det samme som ferie??? 

For det første så er det å være mamma slitsomt. Det er en grunn til at vi har så lenge fri! Kroppen skal tilbake til normalen, vi skal amme de søte små MANGE ganger i løpet av dagen og natten, noe som krever sinnsykt med energi av kroppen, og vi skal leke, trøste og underholde våre søte små. Ikke alle barn sover på dagtid (min gjør ikke det) og da får man heller mindre tid til andre ting. Han liker heller ikke å ligge lenge av gangen alene på gulvet å leke, så det blir mye å sitte med han på fanget i løpet av dagen. Når man i tillegg da skal skvise inn trilleturer, barseltreff, besøk hos og av venner, kafèbesøk, babysvømming, osv, blir dagene rett og slett bortei lynets hastighet!

Da er det ikke alltid man har energi eller tid til å være tilgjengelig hele tiden. Avtalen jeg takket nei til ble ikke takket nei til fordi jeg ikke hadde lyst, jeg hadde rett og slett ikke tid! Jeg hadde to andre avtaler den dagen, og jeg må faktisk tenke på Leo også. Det blir slitsomt for ham å farte rundt så mye, så egentlig har jeg en regel om kun èn avtale om dagen så det ikke blir for mye for ham. Denne dagen gjorde jeg et unntak, og at da tredje person blir sur for at jeg ikke kan akkurat da syns jeg egentlig er ganske urettferdig, noe jeg også ga beskjed om.

Og at mammaperm er ferie?? Jeg har aldri hatt så lite energi til overs som etter jeg fikk barn! Man har ALDRI fri, og man får lite tid til seg selv. Leo er en veldig snill baby som gråter minimalt, legger seg uten å protestere samme tid hver kveld, og han sover godt helt til jeg legger meg. Da sover han ikke like godt, men jeg får nok søvn til å ikke være zombie resten av dagen! Det er mye lettere å være mamma enn jeg hadde trodd, men det er uansett ekstremt krevende for kropp og sinn. Vi har virkelig ikke ferie når vi har mammaperm, vi har en ny jobb som mamma! Uanett hvor flinke fedrene er til å hjelpe til må jo de fleste av dem jobbe, og da blir vi mye alene med de små.

Mammaperm er ikke ferie. Dere som tror det har fryktelig dårlig innsikt på det å være forelder. Og til dere som tror jeg klager på at det skjer mye: Dette er virkelig ikke en klage. Jeg syns det er fantastisk å ha nok energi igjen til å treffe både nye og gamle venner, trille tur med mine nye venninner, stikke på babysvømming osv… Men jeg syns det er kjipt at da enkelte blir sur for at jeg ikke har mer tid til overs! Jeg har IKKE ferie, jeg har mammaperm! Vesentlig forskjell. Så det så! 😉

6 tanker på “Mammaperm samme som ferie??

 1. Og enda mer jobb er det å være mamma om man har eneansvaret for ungen i tillegg.

  Jeg syntes personlig at mødre burde få pensjonspoeng for de første årene de har permisjon på lik linje med andre arbeidere siden det faktisk er, som du sier, en jobb å være mamma. Men det anerkjennes dessverre ikke som «jobb» av staten Norge. Det er kanskje også litt derfor folk ikke ser på det som jobb (?)…Det samme går for studenter også: man får ikke pensjonspoeng for å studere selv om det er en investering i Norges framtid når man en dag går ut i arbeid. Og tro du meg: det er faktisk jobb å være student, men folk ser også ofte på det som en «ferie».

  MEN DERIMOT får man pensjonspoeng for å sitte i FENGSEL! Det skal dog sies: det er kanskje mer jobb å være kriminell enn student og mor, med tanke på at det er en jobb å gjøre brekk i hus og hjem….så derfor anerkjennes de pensjonspoeng (??)…Jeg lurer virkelig på hvilken byrokrat som fant på dette???

  Det som nå var litt debatt i fjor høst, var om kvinner som var mummy’s mens fedrene var på jobb, skal få halve pensjonspoengene for de årene han jobbet mens mor var hjemme med barn hvis de senere i livet skilles! Hva i alle dager er det for et forslag???? Ta halve pensjonspoenga fra mennene om man skilles?? Jeg skjønner på en måte hvorfor de tenkte så f***ings dumt: fordi mange kvinner som har satset på barna mens mannen har vært i arbeid, har blitt store pensjonstapere hvis de skilles. Hvor mannen sitter som digre pensjonsvinnere de lux. Men det er bare teit tiltak likevel: burde heller anerkjenne mødre som fullstendige arbeidere og gi dem pensjonspoeng, ikke ta halve fra mennene!

  • Jeg ruller meg i støvet for enslige mødre! De gjør en kjempe-innsats, og de burde virkelig bli hedret for den jobben de gjør! Jeg syns det er tøft nok med samboer, så kan ikke forestille meg hvordan det er å være alene med en baby. De som ser på mammaperm som ferie burde prøve å ha en baby! Og skjønner IKKE hva de i fengselet gjør som gir dem rett til pensjonspoeng?? De har jo tross alt brutt loven, og mammaer passer jo på verdens neste generasjon! dårlig gjort. Og jeg skjønner ikke hvorfor kvinner skal få halve poengene til mannen ved skilsmisse. Da er det bedre å få egne poeng! Men nå skal det sies at staten legger veldig dårlig til rette for å få barn, så jeg skjønner veldig godt de som reagerer på statens behandling av foreldre!

   Veldig bra kommentar!

 2. Takker takker. 🙂

  Nå skal det sies at det bare var debatt og forslag foreløbig fra de venstre politikerne det sistnevnte, men fy søren: hvorfor har dem ikke foreslått full pensjonspoeng for å være mamma? Det er utrolig merkelig at de heller foreslår halve pensjonspoenga til mennene OM DERE SKILLES! Skjønn det om du kan…

  Dere skaper jo faktisk nye skattebetalere for staten Norge, og det burde være argument nok for å gi uttelling for pensjonspoeng i tillegg til den jobben det faktisk er å ha barn de første åra.

  Men dette med pensjon er veldig touchy og kaotisk greie å ta opp for tiden i forbindelse med pensjonsreformen. Spør du meg, så tror jeg blandt annet at mødre blir store pensjonstapere med pensjonsreformen. Grunn: nettopp fordi mødre ikke «jobber» (i følge staten Norge) når de har perm, og når alle år skal telles når man skal gjøre opp pensjonsregnestykket, så vil de årene du har perm regnes som «fri år» og ikke jobb-år. Jeg har ikke helt fått oversikten enda over alle reglene for den nye pensjonordningen, men så langt er den høl i hue.

  Ha en knakandes god dag! .-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s