Fucked up selvbilde

Kvinner er rare dyr. Av en eller annen grunn tror mange av oss at vi ser bra ut, men så snart noen kommenterer det og skryter av utseendet vårt snur vi oss bort, ser ned, ler det bort eller sier «nei, jeg er da ikke pen». Hvorfor? Kan dette ha noe med janteloven i Norge å gjøre? For dere som ikke vet hva janteloven er skal jeg skrive den ned, og i tillegg merker jeg i hevet skrift de som har med innlegget å gjøre:

1. Du skal ikke tro at du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Dette er så den besømte janteloven, og den er ikke noe koselig å se på. Jeg kan med sikkerhet si jeg ikke følger denne til punkt og prikke. Jeg tror jeg er noe, jeg vet jeg ser bra ut, og jeg vet at mange bryr seg om meg, for å nevne noe. MEN vi er fortsatt oppdratt til å følge denne duste-loven, og særlig når det kommer til utseende. Dette gjelder både menn og kvinner, men jeg kan med sikkerhet si det stikker dypere hos kvinner. Tar jeg feil? Om noen sier til meg «Så pen du er i dag!» blir jeg forlegen. Før benektet jeg det, og svarte med at «nei det er jeg ikke» eller «Nesj.. er bare noe jeg kastet på meg i full fart». WTF? Hvorfor gjorde jeg det? Jeg følte meg fin, visste jeg tok meg bra ut, men likevel sa jeg at jeg ikke så bra ut når noen andre påpekte det. Hva med å bare smile å si takk?

Etter noen år med selvutvikling har jeg jo lært meg å si det berømte takket. Jeg bortforklarer ikke eget utseende, og jeg har blitt veldig flink å si takk. *stolt* Men mye sitter igjen enda med å ikke være bedre enn andre osv… Nå som jeg er gravid har kroppen forandret seg en del. Jeg har fått litt dobbelthake, magen har blitt større (naturlig nok), og jeg føler meg klumpete og diger. Jeg føler meg rett og slett ikke pen! Min kjære, derimot, mener jeg er vakrere enn noen gang. Han sier i alle fall hver eneste dag at jeg er vakker, nydelig, at jeg gløder om dagen, og at jeg ser fantastisk ut som gravid. Jeg mener jo ikke at jeg selv er stygg, men jeg følger meg ikke på topp heller, og jeg blir reddere og reddere for å mene noe bra om meg selv. Så når han kommer med masse komplimenter blir jeg fryktelig forlegen. Istedenfor å si takk svarer jeg med å kommentere alt jeg mener er stygt på meg selv. «Nei jeg er ikke pen.. jeg har dobbelthake og begynner å bli tjukk» er som regel svaret han får. Han står jo på sitt, og jeg rødmer og ser bort. Hva er galt med å si takk???

Og hvorfor er det så ille å mene at en selv er pen? Hvorfor er det så ille å være fornøyd med sin egen kropp og egen utstråling? Andre har da ikke med å bli sur fordi enkelte har bedre selvtillit enn andre? Jeg mener jo selv jeg er pen og har grei kropp, så da er det jo ikke vits i å blåse bort komplimenter som kommer min vei? Jeg vet mange jenter har det slik, og det er like irriterende hver gang jeg sier noe pent til en venninne, og hun blåser det bort og begynner å kommentere alt negativt ved seg selv. Jeg kan jo ikke se det hun mener er negativt! Men så gjør jeg jo det samme selv, så jeg skal jo egentlig bare holde kjeft.

Tingen er nemlig at det en selv syns er feil og stygt på seg selv, trenger ikke være feil og stygt i andres øyne! Når min kjære sier jeg er vakker ser han meg gjennom SINE øyne! Jeg ser meg selv i speiliet gjennom MINE øyne, og da er det en annen enn den han ser. Kompliserte saker, men sånn er det bare. Så nå syns jeg alle kvinner (inkludert meg selv) skal heve seg over janteloven, heve hodet, heve brystet, og begynne å si takk hver gang noen komplimenterer oss for noe uansett hva det er! Jeg skal i alle fall ikke la en dustete jantelov få ned selvtilliten min! Dermed basa! Det som strengt tatt betyr noe er jo at man er fornøyd med seg selv! 😀

Flere som føler janteloven er litt for inngravert i hjernen?

What you see is what you are

6 tanker på “Fucked up selvbilde

 1. he he he…må jo humre litt nå. For du er jo ellers så utrolig smart og klok, og du analyserer alt riktig hva angår dette innlegget og janteloven…og likevel så har du følt janteloven nå som du er gravid…og attpåtil følt en jantelov ingen har prenta på deg!

  Men det er utrolig nok litt sånn kvinnelogikk hva angår utseendet: vi vet bedre, men likevel føler vi oss ikke bra nok. 😦 Janteloven er en sneaky ting som virker innpå oss når vi minst vil det og når vi attpåtil vet bedre enn å følge den loven!

  Jeg liker konklusjonen din….bra du likevel klarer å se forbi tåken janteloven kan legge over øyelokkene våre.

  • hehe.. Jeg humrer jo litt av egen dumskap noen ganger.. Men jeg vokste jo opp med beskjed fra stefaren min at jeg ikke var verdt noe, at jeg kom til å ende opp i rennesteinen som uteligger, at jeg var stygg osv… Så det stikker jo litt dypt enda selv om jeg har kommet over han! Men som gravid har det liksom kommet litt tilbake, og jeg skjønner ikke helt hvorfor, for jeg ser jo ikke styggere ut enn vanlig. bare litt rundere 😛

   Men du har rett, det er kvinnelogikk å ikke ville vise at vi er fornøyd med oss selv. Det er jo dødssynd for en jente å mene hun er fin og sexy! Vi må rett og slett lære oss at vi er så bra som vi mener selv! Jeg skal i alle fall ta på meg tåke-radaren og peile meg gjennom tåken janteloven har lagt over samfunnet 😉

 2. Flott innlegg! Og dessverre mye sant.. 🙂

  Men for å presisere en ting, jeg synes gravide damer er så pene og fine at jeg kan ikke beskrive det! Det å se de stå i butikken og skal handle, og plutselig legges en hånd på magen, kanskje fordi de kjente liv, og det lille smilet som kommer da… *Sukk*
  Det er nydelig å se på, og de fleste kvinner stråler når de går rundt med magen rett ut. 🙂

  Og det med å si takk ja… Jeg har begynt å si fra til de som bortforklarer komplimenter jeg. Orker ikke høre på negative argumenter for hvorfor det ikke kan stemme det jeg sa. Så om jeg sier til noen så fin du var idag, og de begynner hele den lange remsa om nei og nei, så slenger jeg ganske kraftig ut at «men ti still og si takk nå da!!». Noen som har stått litt skamfulle da ja.. 😉 (Det hjelper nemlig, så prøv noen ganger så slutter de brått med det! Hehe!)

  • Jeg suns også gravide damer ser flotte ut, og mener jo selv jeg ser ganske bra ut til tross for stor mage 😛 Ingen har kommet med noe negativt enda, så jeg skjønner ikke problemet med å bare kunne si takk.. Jeg jobber med saken, og etter å ha lest mitt eget innlegg tar jeg meg selv hardere i nakken. Det hjelper å blogge om ting 😉 hehe.. Jeg sier fra til folk selv jeg når de begynner å si nei til komplimenter jeg gir. det funker som regel 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s