Barnedåp eller navnefest?

Ja, det er sikkert litt tidlig å tenke på dette enda, men det må jo finnes ut av en eller annen gang, og jeg og sambo har begynt å diskutere det så smått. Vi vet vi vil ha en markering/feiring av den lille med familie og nære venner, men skal vi velge dåp eller navnefest?

Både jeg og sambo er medlem i statskirken selv om vi ikke er kristne. Grunnen til at vi fortsatt er medlem er fordi vi ikke har giddet å meldt oss ut, så dåp er jo et alternativ. Human-etisk forbund arrangerer navnefester i rådhus/annet velegnet lokale og man trenger ikke være medlem for at de skal gjennomføre dette. Om vi velger dåp må vi velge faddere, det trenger vi ikke om vi velger navnfest. Både jeg og sambo syns det er vanskelig å velge faddre for man vil jo ikke såre noen ved å ikke velge dem, og vi vil jo ikke favorisere noen av vennene våre heller. Dessuten er vi litt usikre på om faddere er noen vits, og om de har noen funksjon, så greier ikke helt bestemme oss på dette området! Navnefest hadde løst dette lett.

Om vi velger dåp vil det ikke bli noe problem om han vil konfirmere seg kristelig, men om vi velger navnfest må han døpes når han blir eldre om han vil konfirmeres kristelig. Om han velger å konfirmeres borgelig er det ikke nødvendig å døpes først, men er han døpt har han i alle fall valget mellom de to uten å døpes først. Problemet er vel at ingen av oss har en klar preferanse av hva vi vil, så da blir det litt sånn at det er det samme for begge. Hadde f.eks. dåp betydd veldig mye for sambo hadde jeg ikke hatt noe i mot dette, og også andre veien. Han mener det samme, så da står vi jo bare fast! So what to do?

Noen som har forslag/erfaringer å dele med oss?

8 tanker på “Barnedåp eller navnefest?

 1. Her lar eg denne snakke for meg

  Da var min mening sagt. Personlig er jeg av den oppfattelse at religionsvalg er noe man skal gjøre som et informert valg selv når man er gammel nok til å forstå hva valget betyr.

  Problematikk rundt dåp før en eventuell konfirmasjon er og blir akademisk da kirken er glad for alle de klarer å få…. ehh som medlemmer. Man kan følge konfirmasjons «undervisningen» og kirken fikser en kjappis dåp like før konfirmasjon.

  Til og med den katolske kirke har gått bort fra den varme plassen og limbo for udøpte barn så no worries der heller..

  W

  • Jeg er veldig i mot religion generelt, og om vi velger å døpe Tigergutt gjør vi ikek det fordi han skal bli kristen. Det blir mer at det er «tradisjon» å døpe barnet. Men navnefest er helt religionsfritt og hadde vel passet oss best. Vanskelige greier.
   Takk for ditt bidrag, og jeg må si jeg er enig med deg på mange områder, da særlig at kirken blir glad for alle de greier å «fange». Uansett hva vi velger blir han ikke oppdratt i den kristne tro i alle fall! 😉

 2. Hei
  Høres ut som borgerlig passer dere best:)Mine barn er ikke døpt å min eldste valgte borgerlig konfirmasjon nå i år.Jeg tenkte slik at om jeg ikke døper dem men de vil konfirmere seg i kirka må de døpe seg først å da blir det kanskje et mer gjennomtenkt valg enn de som bare konfirmerer seg i kirka pga at vennene gjør det.Da blir det noe han må tenke mer over fordi han må gjennom dåp først,om du forstår?

  • Hei!
   Tusen takk for flott kommentar! Slik du beskriver det høres det absolutt ut som borgelig passer oss best, og som du sier: om han vil konfirmeres i kirka må han jo faktisk tenke nøye gjennom det og ikke bare gjøre det alle andre gjør! 🙂
   Og Human-etisk holder jo nydelige sermonier da, som f.eks. bryllupet til mamma og kona. Skal legge frem denne vinklingen til sambo 😉

 3. Vi skal døpe Mie og det er nok mest på grunn av tradisjoner. Og jeg har lyst at hun skal ha gudforeldre, jeg har selv to gudsønner og jeg syntes det er veldig stas at de har valgt nettopp meg… syntes det er gode tradisjoner og føre videre 😉

  • Så koselig at dere skal døpe henne! Hun har blitt stor altså, og så nydelige bilder av henne! 😀
   Om vi velger dåp er det jo pga tradisjoner, og har selv fadderbarn jeg setter stor pris på! Men syns det blir vanskelig å velge noen venner foran andre til noe slikt. *sukk*
   Valgets kvaler 😛

   Masse lykke til med barnedåp, og gleder meg masse til å se bilder!! 😀

 4. Jeg synes at dere skal døpe barnet, dermed er han ihvertfall døpt, så vil det bli opp til han senere om han vil velge å følge statskirken, og evt. konfirmere seg der eller borgelig når den tid kommer. Slik jeg ser det så har dere i allefall gitt han en valgmulighet dersom dere døper han. Hvis man ikke døper barnet så må man jo døpes som voksen før en evt kristelig konfirmasjon.. ikke noe problem det, men da blir det fort mer «tiltak» å gjøre det. Men det er bare min mening da 🙂

  • Ja blir jo mer tiltak, men man kan jo også se det slik at om han vil konfirmere seg kristelig må det være nøye tenkt gjennom fra hans side siden han må døpes først. Så da blir det kanskje mer mening med det? Liker meningen din 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s