Amme-monsteret

De fleste har sett dette amme-monsteret. Det sniker seg frem over alt, til skrekk og avsky for mange. Det er ikke ammetåka jeg snakker om nå, det er rett og slett mødre som ammer offentlig uten hensyn til andre mennesker rundt seg!

Jeg er av den tro at amming er sunt både for mor og barn, og det knytter sterke bånd. Nå sier ikke jeg at de mødrene som ikke ammer er hverken mislykkede eller gjør noe feil, om man ammer eller ikke er opp til hver enkelt. MEN! Og dette er et STOOORT men! Når man velger å amme på offentlige steder som cafèer, restauranter, kjøpesentere o.l. syns jeg man kan restepektere de i rundt seg som ikke har behov for å se en fremmed kvinnes pupper. Blotting er fortsatt ikke lov i Norge, men ammende kvinner er tydeligvis hevet over den loven.

La oss ta et eksempel jeg og samboeren opplevde i dag når vi var på Utsikten i  Oslo:

To park-bord står ved siden av hverandre, og det kommer et par som har kjøpt seg mat og skal sitte å kose seg. De setter seg med ansiktet mot utsikten, så de sitter på samme side av bordet. (Vi sitter på en benk lenger borte) Så kommer det en barnefamilie med mor, far, barn og baby. De slår seg ned på bordet som står inntil der paret sitter å spiser. Nå er det vanlig høflighet å spørre om man kan sette seg ned, men det lot familien være. Greit nok når det er to bord forsåvidt, men det kalles høflighet. Så setter far og barn seg ned på samme side av bordet som det paret som spiser, og moren tar opp babyen, setter seg midt mellom bordene tvers ovenfor paret og trekker opp blusen for å amme. Paret ble mildt sagt sjokkert, og jeg så de ikke syntes noe om at en ammende kvinne plutselig sperret synsfeltet deres!

Ærlig talt! Det hadde da gått an for denne kvinnen å bytte plass med mannen sin så hun slapp å strippe rett foran folk som spiser! Og det går i det minste an å sette seg ut på kanten på sitt eget bord istedenfor å sette seg rett foran de som spiser så hun sperrer utsikten deres! Jeg blir irritert når jeg ser mennesker oppføre seg så resektløst mot andre! Om jeg noen gang gjør noe slikt forventer jeg å bli snakket til!

Likedan på cafèer. Jeg er ikke fan av at kvinner skal sitte å amme rett foran meg med digre pupper hengende over bordet. Det er helt i orden å amme på cafè, men med dagens ammetopper og fiffige løsninger finnes det mer diskret måter å amme den lille på. Man trenger ikke ta en strippe-oppvisning for å mate en baby! Hadde de vist puppene sine slik om de ikke ammet? Skeptisk…. Så hvorfor er det ikke mulig å ta litt hensyn til oss som ikke er interessert i å se fremmede kvinners pupper når vi er ute å spiser? Er ammende kvinner eneherskere på denne planeten? De kan gjøre som de vil, hvor de vil, når de vil?  Det mener jeg er urettferdig!

Nå skal det sies at jeg kommer også til å amme offentlig om Tigergutt MÅ ha mat når jeg er ute med venninner eller lignende, men da vet jeg jo at han er med, og at det er en mulighet for at det skjer. Da er det også greit å planlegge antrekket så man kan gjøre det mest mulig diskret så man ikke gjør folk rundt seg forlegne. Jeg har venninner som har ammet offentlig, og man kunne knapt se hva de drev med. Hele seansen foregikk med største diskretsjon, og ingen flashet boobisene til de i rundt. Det så bare ut som de koste med barnet. DA er det ok å amme offentlig!! 😉

Hva syns dere? Er offentlig blotting ok så lenge det er snakk om amming?

8 tanker på “Amme-monsteret

 1. I 99% av gangene jeg ser en mor amme sitt barn, synes jeg kun det er søtt. Men noen veldig få ganger kommer et amme-monster fra helvete og insisterer på oppmerksomheten fra alle omkring seg. Heldigvis, de er unntakene.

  Et lite tips fra noe jeg så dama til en kompis gjorde: Hun hadde et slør-tynnt silkesjal som var nesten helt gjennomsiktig. Når hun måtte amme på en restaurant vi var på, la hun sløret forsiktig omkring seg slik at det dekket overkroppen og barnet.

  Vi som satt ovenfor henne, så tydelig at hun ammet, men ingen av de andre gjestene merket noe (selv om hun satt med ryggen mot veggen, vendt mot resten av restauranten). Sløret gjorde detaljene diffuse. Selv servitøren stoppet opp og måtte se to ganger, før hun oppdaget at barnet ble ammet. Hun kom også med positive kommentarer om den hensynsfulle måten ammingen ble gjort på. 🙂

  • Enig med deg at det er jo søtt med kvinner som ammer, så lenge de tar hensyn. Syns det med sjalet er en veldig fin måte å dekke seg til på uten at man demonstrerer at man ammer! Det er de amme-monstrene jeg ikke kan fordra! Jeg mener det er oppmerksomhetshorer som ikke bryr seg om at andre kanskje syns det er litt ekkelst at en fremmed kvinne plutselig begynner å flashe puppene ned i maten deres omtrent.

   Jeg skal adoptere det med sjalet, i alle fall! 😀

 2. Enig! Det er null problem å passe på å ha en løs topp som skjuler puppen. Har man ikke det med så går det fint ann å bruke gulpekluten for å dekke seg til. Og så er det en forskjell om man drar toppen opp eller ned, drar du opp og krøker deg litt sammen så synes sjelden hud i det hele tatt. 🙂

  • Ja ikke sant! Det finnes SÅ mange klær på markedet som er designet for å kunne amme diskret på en enkel måte, og de er IKKE dyrere enn andre klær! Så hvorfor er det da nødvendig å lage så mye oppstyr rundt amming? Å dekke seg litt til er bedre enn å ikke dekke seg til i det hele tatt… Og det er sant som du sier med opp eller ned på toppen. Det er så mange muligheter! Så da mener jeg at jeg kan spise i fred uten å bli forstyrret av pupper som stirrer meg i hvitøyet! 😛

 3. Ja disse ammemonstrene ødelegger for alle oss andre som har tenkt å amme! Jeg kommer aldri til å dra fram puppen på upassende steder, og det er jo låv å være litt diskre… kanskje ha et frotelaken å ha litt over sånn at alle andre slipper å få en melkesprengt pupp midt i fleisen, eller ammesjal. De fleste kjøpesenter har faktisk stellerom med stol der man kan sette seg ned i fred og ro og gi ungen mat… tipper det er en god grunn for det jah! 😛

  • Ja løsningene er mange, så de som ikke bruker dem viser null respekt for de i rundt. Selv om flesteparten ikke har noe imot at en mor ammer barnet sitt utildekket finnes det de som syns dette er veldig upassende (slike som jeg) og jeg vet at det er et problem for enkelte cafèer når det er mange mødre der. Det skremmer faktisk bort andre kunder!

   Jeg kommer til å gjøre som deg og dekke meg til med et sjal, gulpeklut eller lignende så de i rundt ikke sjeneres av det… God holdning å ha som alle mødre burde tenke over 😉

 4. Jeg har akkurat fått en liten gutt, mitt første barn. De eneste jeg ammer «åpent» foran, er mannen min, mamma og gode venninner. De andre skal slippe å se puppene mine. Jeg bruker «ammesjal» når jeg ammer offentlig, eller når venninnene har med seg kjærestene sine. Skulle bare mangle.

  • Gratulerer så masse med gutten!!! 😀 😀

   Jeg syns det er flott at du tar hensyn til de i rundt deg! Er så mange som ikke gjør det, og man kan jo lure litt på hva de tenker med. Man kan ikke alltid skylde på ammetåka 😉 Har kjøpt meg stort sjal jeg kan dekke meg til offentlig med jeg også, og kommer aldri til å sjenere andre med ammingen min når lillegutt kommer. (samboer og familie må tale litt da, men det blir noe annet under mitt eget tak)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s