«Farlig» turnus for helsevesen i Bergen?

Sitter å ser nyhetene i kveld, og der kommer det opp STOOOR sak om en turnusordning som er på et av de psykiatriske avdelingene i Bergen. Her bor personalet på avdelingen to døgn, og har flere dager fri. Dette er personalet storfornøyd med selv, men så skal selvfølgelig foreninger blande seg inn, og påstår dette ikke er sunt for noen, og da særlig ikke småbarnsmødre. Jeg ser virkelig ikke problemet!!! Jeg blir ikke bare provosert av denne type holdninger, jeg blir mildt sagt forbannet. Hvorfor? Fordi ingen tar i et tak for andre yrker som jobber lange turnuser!

Ta for eksempel bar- og restaurantbransjen, og da særlig hotell. Jeg begynte som servitørlærling på hotell da jeg var 17 år gammel, og jobbet som det i to år. Vi hadde tre avdelinger på hotellet: Bar, selskapslokaler og à la carte restaurant. En vanlig turnus for meg var å jobbe lange vakter. Det var ikke uvanlig å starte på frokost kl. 06.00 for så å gå over til à la carte kl. 15.00 og rett til baren kl. 23.00. Så jobbet jeg i baren til ca. kl. 04.00, og rett på frokost igjen kl. 06.00 neste dag. Dette kunne foregå over flere dager og uker, og jeg var ofte så sliten at jeg holdt på å gå i knestående. Da jeg sa fra til sjefen min sa hun at dette var vanlig i bransjen, og at dette var ikke en 9-4 jobb. Her måtte man regne med sånt! Jeg hadde skjeldent matpause, og mat ble spist stående ved en benk, samtidig som vi måtte følge med gjestene. Ergo var det som regel kald mat det gikk i. Mamma reagerte flere ganger at jeg sto ved kjøkkenbenken å spiste når jeg var hjemme på besøk, hun kunne jo ikke vite at det var så rutine for oss i serveringen at vi ikke tenker over det.

Dette har jeg opplevd på alle hotell jeg har jobbet på, og i de fleste restauranter med både dagservering og bar. Da jeg jobbet som barsjef var det ikke 8 timers arbeidsdag, men både 14 og 15 timer uten pause. Jeg vet også at de fleste som jobber i utelivsbransjen har det sånn. De blir enten satt opp på slike vakter, eller man tar på seg ekstra. Fagforbundet sier ikke en dritt, og kunne ikke brydd seg mindre! Så når en avdeling i helse-Norge har to døgn jobbing ser jeg virkelig ikke problemet! De får jo tross alt flere dager fri å komme seg på!! Jeg skjønner det ikke kan sammenlignes å jobbe på psykiatrisk avdeling og i bar, mne på sett og vis kan det det. Vi må slite med fulle, kranglete og nevrotiske (og ikke minst voldelige) mennesker hver eneste dag! Når du da har 20 timers arbeidsdag bak deg hver dag i en uke eller mer, og ingen fridager, kan nervene bli både hakkete og frynsete. Nå sier jeg ikke psykiatriske pasienter er fulle, kranglete og nevrotiske (og ikke minst voldelige), jeg mener bare at både gjester i baren og pasienter på psykiatriske kan være veldig utfordrende å ha med å gjøre på forskjellige måter, så det er en likhet i ulikhetene.

De som har denne turnusen på denne psykiatriske avdelingen stortrives med denne turnusen. Hvorfor ikke da bare la de holde på?? Da kan staten heller bruke penger på å hjelpe oss i restaurantbransjen som slett ikke trives med sånne arbeidsdager! Det er bare å slutte sier du? Om man er utdannet servitør får man ikke jobb i andre yrker om man ikke er veldig heldig. Jeg har prøvd, det går ikke. Jeg fikk jobb i erotisk butikk fordi jeg har mye kunnskap om sex og samliv, men ikke grunnet erfaring i butikk! I restaurantbransjen har jeg for mye kompetanse til å få jobb, i andre yrker har jeg for lite.. Så hva om staten hjalp til med å få strengere regler i utelivsbransjen der de bryter de få reglene som er, istedenfor å plage ansatte som stortrives med ordningen de har fått?? Det er mange alenemødre i utelivsbransjen også!!!

Dette er en av grunnene til at fagforeninger og staten er håpløse. De bruker ressurser og tid på feil områder!

10 tanker på “«Farlig» turnus for helsevesen i Bergen?

 1. Lurer litt på hva du mente med dette: «Jeg skjønner det ikke kan sammenlignes å jobbe på psykiatrisk avdeling og i bar, mne på sett og vis kan det det. Vi må slite med fulle, kranglete og nevrotiske (og ikke minst voldelige) mennesker hver eneste dag! »

  Er det sånn at du tenker at på psykiatriske avdelinger så er det fulle, kranglete og nevrotiske (og ikke minst voldelige) mennesker?

  • hehe.. Skjønner den kan misforstås.. leste akkurat over det.

   Svaret er at nei, jeg ser ikke på mennesker som er på psykiske avdelinger som fulle, kranglete osv… Det jeg mente var at bartendere, dørvakter osv må slite med veldig utfordrende mennesker som ikke oppfører seg veldig rasjonelt, og at vi må ta tunge løft, harde kamper og det er tøft for hodet å hele tiden være på vakt for mennesker som plutselig gjør noe uforutsigbart.

   Jeg kjenner en dørvakt som jobber på psykiatrisk i Trondheim, og jobbet med vanskelige pasienter som slet med personlighetsforstyrrelser, voldelige tendenser osv og han sa det var ganske likt å stå i døren i baren. Var virkelig ikke meningen å sette den sammenligningen i innlegget. Det jeg som sagt mente var å si at vi har utfordrende mennesker og forholde oss til vi også!

 2. Okei 🙂 For av innlegget ditt kan det virke som du drar alle «psykiatriske pasienter» over en kam, at alle er voldelige, kranglete osv., mens realiteten er at det gjelder en svært liten del av pasientgruppen, på samme måte som resten av befolkningen. Poenget mitt, er at det er like mange ulike «psykiatriske pasient-typer», som det er «menneske-typer» ellers ute i samfunnet. En del sitter f.eks på en stol hele dagen og sier ikke stort, da er det nok ikke så slitsomt å være på jobben i to dager i strekk.

  Har ikke sett reportasjon du snakker om, men vil tippe at dette gjelder ansatte som er på en relativt rolig avdeling.

  Forøvrig, de arbeidsforholdene du snakker om i bar- og restaurantbransjen, kan da umulig være lovlige.. Jeg kan ikke arbeidsmiljøloven på rams, men – dette kan ikke stemme at er lovlig.

  • Jeg skjønner det kom feil ut. Jeg vet veldig godt det er en liten gruppe som er alle de tingene, det er derfor jeg reagerer så sterkt på at ansatte som jobber der to dager har det så fryktelig når de har flere dager å hente seg inn på igjen. Skjønner det er tungt, men er så mange andre jobber som er tyngre som ikke settes lys på!

   Du har helt rett i at det jeg snakker om ikke er lovlig. Det er derfor jeg blir så forbannet over at ingen tar tak i det! Fagforeninger gir blaffen, og sjefer gir enda mindre blaffen. Så at det om de på avdelingen der som trives med jobbingen brukses så mye tid på for å få slutt på denne ordningen, gjør meg litt forbannet! Jeg vet om alenemødre som er avhengige av foreldrene sine og barnehager for å kunne tjene penger til livets opphold, og de ser nesten ikke barna sine grunnet så lange arbeidsdager. Når de endelig har fri er de så slitne at de har ikke mulighet til å takle barna alene! Dette er kvinner som ikke har bedt om denne jobben eller situasjonen, men må bare finne seg i det uten støtte fra noen, og aller minst fagforeninger og staten.

   Derfor burde alle yrker som man VET driver ulovlig bli gått langs sømmene, og la de som trives med slike turnuser det er snakk om på den avdelingen bare få holde på. Det var flere der som sa at om ordningen legges ned så slutter de. Er det det staten vil? At folk i helsevesenet slutter når det er så manko på folk? Bare fordi fagforeningen mener de ikke kan jobbe to døgn i strekk? Jeg undres og provoseres..

 3. Aha, nå skjønner jeg litt mere av hva reportasjen handlet om – folk i helsevesenet vil jobbe sånn (to dager i strekk), men fagforeningen protesterer? Uttaler meg kanskje på et tynt grunnlag, men jeg kjenner da flere som jobber på institusjoner for barn og unge, som bor der i to uker, har fri to uker osv – hvordan er det annerledes, tenker jeg..?

  Hvis fagforeningen(e() i restaurantbransjen gir blaffen når det kommer til arbeidsmiljøloven, så er jo det utrolig grovt.. for å si det mildt. De er jo en fagforening, skal ikke de jobbe for medlemmene sine!?

  Når det kommer til helsevesenet og fagforeningene der, så bør de jo, som du nevner, legge til rette for at man kan jobbe som man ønsker – rett og slett fordi det er en vanvittig mangel på utdannede folk. Sykehjem og sykehus osv. fylles opp av ufaglærte, mens sykepleiere skaffer seg jobber i andre yrker. Så noen tall på det der, hvor mange sykepleiere som faktisk jobbet i helsevesenet 10 år etter endt utdanningen, og tallene var ikke pene, for å si det sånn.. mener det lå på mellom 20 og 30%.

  • Ja og de glemmer de som jobber på sjøen. Da jeg jobbet på hurtigruten jobbet jeg tre uker av og tre uker på. Er man på båten er man på jobb. hele tiden! Selv om man har fritid der er man mentalt på jobb. Det fagforeningene ikke tenker på i restaurantbransjen er at det er mange unge mennesker som ikke melder seg inn i foreningene grunnet lite penger, dårlige vilkår eller dårlig informasjon. Derfor vil ikke fagforeningen hjelpe til. Det er ufatterlig at de ikke gjør mer..

   Så når fagforeningene klager på de som jobber der to dager og mener det er farlig, da blir jeg bare oppgitt! Vet de egentlig hva som skjer i andre yrker som er mye farligere for helsen, psyken og ikke minst familielivet til folk? Staten burde virkelig jobbet hardere for å gjøre en innsats der det VIRKELIG trengs!! Helse-Norge lider så hardt av mangel på folk, at det er latterlig at de skal presse folk til å slutte på denne måten..

   Når noe provoserer meg så mye er jeg dårlig til å formulere meg i innlegg.. hehe.. fører til misforståelser for lesere.. beklager det! 🙂

  • Etter 10 år i yrket er fortsatt 9 av 10 sykepleiere i yrket.
   Etter 10 år i yrket er 40 % av hjelpepleierene ute av yrket. Tallene er fra Arbeidslivsforskning, mener det er Bente Abramsen som var forsker.
   Det er heller ikke problem å rekruttere til utdannelsen, den er svært populær!

   Tror du skal ta den jevnlige krisemaksimeringen fra Sykepleierforbundet ..med en klype salt…det handler stort sett om kampen for egen lommebok og status, makt. På bekostning av andre grupper..og mye, mye mer!

 4. Dette er noe jeg har tenkt mye på angående sjåfører også. Trailersjåfører har hviletid, innlagte påbudte pauser, max antall timers kjøring uten pause osv.

  Men taxisjåførene…De kan kjøre så lenge og så mye de vil!! En jeg kjenner fortalte om en jul han hadde kjørt i 72 timer uten søvn, kun med stopp for mat.

  Merkelig hvordan visse ting skal være farlige for noen, men ikke for andre…

  • Ja er dette jeg reagerer på. Jeg skrev om utebransjen fordi jeg har 8 års erfaring derfra, og alle årene har vært lik.. Det er mange yrker som er mye farligere for helsen enn å jobbe to døgn på psykiatrisk med rolige pasienter..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s