Er røyking rundt barn ok?

Jeg mener at NEI, det er IKKE greit å røyke rundt barn. Særlig ikke små, hjelpeløse babyer som ikke kan velge selv hvor de skal gjøre av seg! Jeg har et lite problem med akkurat dette. Merk dere: et LITE problem, for det er ikke stort. Men mine svigerforeldre og min bestemor røyker, og de røyker inne. Nå vet alle som har lest om krybbedød at det kan forårsakes om barnet sover i et hus der det røykes inne. Nå vet jeg jo det at Leo ikke komemr til å stryke med etter en natt eller to i et hjem der det røykes inne om han skal overnatte med noen av dem, men jeg er fortsatt bekymret over svigers likegyldighet til dette med røyking rundt barnet mitt. Hverken jeg eller sambo røyker, så vi må jo få velge røykfritt miljø for Leo også vel?

Jeg vet svigers elsker Leo, og jeg vet de prøver å ta hensyn til barnet når han er i nærheten. MEN, og dette er et stort men, jeg tror ikke de hadde tatt det hensynet om jeg ikke hadde krevd det. For jeg hater røyk, og vil ikke at Leo skal utsettes for dette unødig. Det som bekymrer meg er særlig svigermor, som mener opplysningene vi vet i dag om røyking er oppblåst og skremselspropaganda. Barna hennes har jo vokst opp i et røykfylt hjem, og det har hun også uten at det har skadet dem. Mener hun. Jeg er ikke helt enig med henne der! Jeg mener bestemt at passiv røyking er nesten like farlig som røyking, og jeg syns det er trist at hun ikke tar slike ting alvorlig. Bare det å mene at røyk ikke er farlig er å benekte fakta i mine øyne!

Men som sagt, de tar hensyn fordi jeg krever det. Og de lufter før vi kommer, fordi jeg krever det. Egentlig er jeg vel svigerdatter fra helvete som hindrer dem i å røyke inne når vi er på besøk. Det gjorde de nemlig i starten da jeg ble sammen med sambo, og jeg slet i flere dager med såre øyne og sår hals etter et besøk. Da jeg ble gravid la jeg ned forbud. Lufting og røyking ute, eller ingen besøk. Basta!

Men enkelte mener jeg er hysterisk. Er jeg det? Når vi sitter på uteserveringen på en restaurant er det jo greit at de røyker så lenge de ikke blåser røyken direkte på Leo. Og det tar de jo hensyn til. Men hva når Leo skal begynne å overnatte? Kommer de til å røyke inne etter at han har lagt seg så røyken kan trekke inn på rommet hans? Jeg kjenner jeg blir skremt bare ved tanken. Er jeg virkelig hysterisk? Eller er jeg bare fornuftig mor som vil beskytte barnet sitt for kols og kreft, og i verste fall krybbedød? Folk må jo få ta egne valg, for all del, men jeg mener at de ikke skal ta det valget for noen som ikke kan si fra selv. Leo kan jo ikke protestere enda! Så da er det jo min jobb å protestere for ham til han kan snakke for se selv!

Hva mener dere? Er røyking rundt barn ok, eller er det strengt forbudt? 

8 tanker på “Er røyking rundt barn ok?

 1. Jeg er helt enig med deg! Jeg ville ikke latt sønnen min være i et hus eller en leilighet hvor det røykes inne. Lukta og giftstoffene henger jo i veggene i flere dager, så for min del hjelper det ikke å lufte før besøk heller. Før han har bikka ett år og kanskje mer enn det, så skal han slippe å oppholde seg lenge i ett sted det har vært røyka i, og aldri overnatte hos noen som røyker inne. Kanskje jeg er like «hysterisk» som deg, men jeg mener de bør få slippe, helt til de kan ta det valget selv. Jeg røyker jo av og til selv da, etter gullungen har lagt seg, ute på verandaen, men da er jeg påpaselig med å ikke ha han i sengen hos meg om morgenene heller… 🙂

  • Godt det ikke bare er meg. Nå er jo svigers så opptatt at overnatting (helst ikke barnevakt heller) er aktuelt, men det er mest fordi de ikke er vant til babyer og barn og er usikre på seg selv. Passer meg egentlig ypperlig, men gruer meg til Leo skal overnatte der første gang. Som du sier så henger jo stoffene igjen, og har jo trukket inn i madrasser o.l. Og dette skal sønnen min sove i??? Meeeeget skeptisk…… Når det kommer til røyking og barn kan man ikke være for forsiktig! Det som skremmer meg mest er at svigers, og da mest svigermor, egenlig syns forbudet mitt er noe stort tull. Tror hun respekterer det fordi jeg er så sterk i viljen når jeg går inn for noe! Men hva gjør hun når de er alene med ham? Skummelt….

   • Der handler det jo om tillit da. Stoler du på dem? Stoler du på at de ikke kommer til å røyke inne etter han har lagt seg, eller dere ha dratt? Hvis ikke så bør du jo ikke overlate han hos dem i det hele tatt. Jeg hadde nok vært veldig skeptisk selv ja. Som du sier, man kan aldri være for forsiktig! 🙂

 2. Passiv røyking er nok farlig. En bekjent av min mann døde i en alder av 45(!) år av lungekreft som skyldtes passiv røyking! Grunn: han jobbet i brun pub som bartender hver dag i godt over 20 år før røykeloven kom. Han døde før røykeloven .

  Så man skal ikke helt undervurdere skadevirkningene av passivrøyking.

  Men så går det den andre veien også: folk som har røykt i godt over 60 år og som dør av alderdom og ikke noe som er røykrelatert.

  Men: din unge, din lov!

  • Jeg begynte å jobbe som servitør og bartender før røykeloven kom, og det var grusomt å være på jobb!!! Kan ikke tenke meg 20 år med det!!! Stakkars mann 😦 Jeg er veldig streng på at røyking ikke skal skje rundt Leo, da han er for liten til å kunne si nei selv. Men jeg skal i alle fall lære han skadevirkningene av røyk når han blir eldre!!!

 3. Har leta febrilsk etter noen som tolker alle varselsignaler om passiv røyking på samme måte som meg (senvirkninger, spontanabort osv.) og endelig fant jeg det. Jeg skal bli pappa for første gang og ser frem i mot det, MEN… Noe som begynner å tære veldig på humøret mitt er svigerforeldrene mine som etter å ha fått vite at dattera er gravid, fortsatt damper for full rulle når vi er på besøk. Har forsøkt å finne ut hvordan jeg skal si det på en pen måte, at jeg helst ser at de går ut for å ta seg en blås, når samboeren min er på besøk, men har ikke funnet en løsning på gåten enda. Har sendt ett par linker på mld, som fører til helsedirektoratet sine hjemmesider. Vet at det er en dum ting å gjøre, men i den passive kampens hete har det vært den eneste løsningen jeg klarer å takle. Grunnen kan vel være frykt for samme reaksjon jeg fikk fra faren min når jeg var liten gutt, og konfronterte han med blant annet røyking i bilen. Fikk til svar at «om det er så ille, kan du jo gå resten av veien, det er jeg som kjører og jeg som bestemmer».
  Etter å ha sendt linken har de begynt å dampe under kjøkkenvifta, men som ikke røyker kjenner jeg veldig godt at huset stinker fra man åpner døra, allikevel.

  Foreldre skal lære barna sine om rett og galt her i livet, men alle foreldre har vel hver sine laster som unger kan ha vansker med å forstå. Sett i perspektiv synes jeg fortsatt at den passive røykingen jeg ble utsatt for som barn var total hensynsløs, og jeg tror det er en kombinasjon av latskap, og det å vise hvem som er sjef, og at man ikke lar seg styre av en guttunge, som er grunnen til at barn blir utsatt for passiv røyking.

  Godt å få lufte sine tanker og meninger.

  • Gratulerer så mye med kommende baby!!! 😀

   Jeg sa det rett ut til svigerforeldrene mine at det IKKE var greit at de røyka rundt meg når jeg var gravid, og at de IKKE fikk røyke inne når vi kom på besøk med baby. De røyker helt ekstremt inne, men jeg kan ikke kreve at de ikke gjør det når vi ikke er der, så det eneste jeg krever er at det skal luftes godt før vi kommer. De fikk heller ikke holde ham rett etter de hadde røyka. Svigermor har ved flere anledninger kritisert meg for dette og kaldt meg hysterisk, men det å røyke er et valg, og det valget har IKKE et lite barn tatt! De fikk alternativet å kun komme hit om de vil se ham (her må de ut på balkongen siden ingen av oss røyker, og sønnen skal vokse opp i et røykfritt hjem) eller så får de føye oss når vi kommer på besøk.

   Ikke vær redd for å si fra til dem hvordan dere føler det! Husk at babyens helse er faktisk viktigere enn besteforeldrenes følelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s