Norske jordbær er ikke som de en gang var

Bilde fra artikkelen på vg.no

Jeg leser på vg.no i dag at de norske jordbærene har kommet til butikkene at last! Det er ikke bare jeg som har gledet meg til dette, da norske jordbær flere ganger er kåret til verdens beste. De belgiske som selges i butikken nå er rett og slett ikke det samme! Men gleden ble veldig kortvarig da jeg så prisen. 90,- kroner skal de nå ha for èn kurv jordbær!!!! Er det bare jeg som reagerer på dette???

Jeg husker at en av mine få gleder i barndommen var å gå på jordbærslang. Mine besteforeldre bodde i nærheten av en jordbærbonde, og de hadde enormt mange åkere som fristet oss barn veldig. Vi plukket jo ikke mye, men noen bær i ny og ne. Ja, jeg vet det ikke er lov, men barn er barn. Norske jordbær har alltid betydd starten på sommeren for min del, og jeg har alltid gledet meg til dette. Jeg er også så gammel at jeg husker jordbærkurver mellom 5,- og 10,- kroner! Så hvordan i all verden har prisene steget til mellom 90,- og 120,-??

En av jordbærbøndene sier det er grunnet høye produksjonskostnader, og at jordbærplukkerne har steget i lønninger. Men er det ikke da velferdstaten Norge burde grepet inn å bidratt med støtte til disse bøndene? Norske jordbær er jo tross alt ettertraktet og en stor del av Norsk tradisjon! De maser hodene våre fulle av at man må ta vare på norske råvarer istedenfor å spise kun utenlansk mat. Javel? Kanskje det er på tide å senke prisene litt på norsk mat da? Bøndene jobber livet av seg for å opprettholde bondekulturen vår, mens regjeringen sitter å finner ut hvordan de kan tjene mest på å frakte mest mulig varer ut av landet. Dette øker prisene for oss her hjemme, og jeg må innrømme at 90,- for en jordbærkurv er i drøyeste laget. Bøndene får 40,- pr. kurv, og da mener jeg ting har gått galt flere steder.

Hva mener dere? Er det bare jeg som mener 90,- kroner for en kurv med jordbær er drøyt??

8 tanker på “Norske jordbær er ikke som de en gang var

 1. Men slik er det jo hver sommer?

  Den første ladningen koster 70-100 kroner, og når alle produsentene er klare til å levere så synker prisene som vanlig til normalt nivå på rundt 20 kroner kurven.
  Slik har det jo vært de siste ti årene. Det er fortsatt noen uker til før de store produsentene har varene klare – men da er det plutselig jordbær til alle, og til priser vi er vant med.

  • Har aldri opplevd at jordbær har kostet mer enn 50,- kroner. Første ladning ligger på rundt 40-50,- og så blir det billigere utover sommeren.

   • Jeg har bodd både på Lillehammer (ved siden av to av de største leverandørene av norske jordbær) og i Bergen (der det produseres bær på Askøy), og i ukene før bærene der er klare så har det vært helt sinnsyke priser fra andre leverandører.
    Idag er allerede prisene på de som kostet 90 kr før helgen nede i 50 kr pga tilgang.
    Og de er jo uansett ikke verdt mer enn folk vil betale ? 😉
    Markedsøkonomi i praksis det…

   • Godt å høre prisene synker! Jeg kommer fra en liten by der det er stor tilgang av jordbær hele sommeren, så har ikke sett så høye priser før! Ble helt sjokka!! Jeg blir vel vant til latterlige høye priser her i storbyen 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s