Taekwondo for barn

Som forelder til en aktiv fireåring mener jeg det er viktig at han har en aktivitet han trives med utover barnehage. Både når det kommer til sosiale ferdigheter, men også for å bruke litt energi, og få brukt kroppen sin på en annen måte. Både jeg og sambo er stor tilhenger av kampsport, så da muligheten bød seg var vi ikke sene med å melde Leo på Taekwondo. (Ja jeg vet det skrives på mange andre måter også, men jeg velger å skrive det slik…) 😉

Leo begynte på Mudo Tiger for 8 uker siden, og så langt har det gått kjempebra! Han har lært seg kroppsbeherskelse på en annen måte enn før, både med hinking, balanse, riktig stilling for føtter, hender og rygg, bedre holdning, slag og spark, og ikke minst disiplin og respekt. For er det noe trenerne har så er det respekt! Til og med foreldrene står litt giv akt når trenerne går forbi. Ikke mye brøling og advarsler der i gården, nei. De stiller seg opp, prater rolig og lavt, og barna står som saltstøtter og lytter med hele seg. Dette er barn mellom  4 og 7 år, så dette står det virkelig respekt av!

Hovedgrunnen til at vi valgte Taekwondo var for å lære Leo fokus, disiplin og kroppsbeherskelse. Han har slitt litt med fokus i barnehagen, og vil gjerne være sin egen herre og bestemme selv hva han skal gjøre. Så om alle barna skal tegne og han ikke vil, ja da får de et lite strev med å få ham til å gjøre det. Han må rett og slett lære seg å følge strømmen, samtidig som han får opprettholdt sin egen identitet. Og det er her kampsport er så positivt! Her er det nemlig KUN du selv som velger hvor god du skal bli. DU må ha fokus, DU må ha kroppsbeherskelsen og DU må utføre øvelsene. Men samtidig må du gjøre det samtidig med alle de andre, og er det en øvelse du ikke liker må du likevel være med.

Siden vi fortsatt bor i Oslo og kommer til å gjøre det en stund fremover er det også viktig for oss at Leo kan selvforsvar. Han begynner på skolen neste høst, på en skole der 1.-10. klasse går på samme skole. Skole er noe som skremmer vannet av meg, og gir meg traumatiske tilbakeblikk, så jeg ønsker Leo skal kunne forsvare seg selv, men også ta opp kampen om noen andre blir mobbet. Det er også en del klikker og gjenger selv på barneskolen, og jeg vil ikke at Leo skal være forsvarsløs om han blir angrepet på vei hjem fra skolen. Det er tragisk å måtte tenke sånn, men tankene ligger der hele tiden. Så om dette er veien å gå, so be it.

På Mudo har de også et strengt fokus på mobbing, og har veldig fokus på at det ikke er lov. De har også fokus på at det ikke er lov å slåss utenfor treningshallen, så sant det ikke er selvforsvar. Dette bidrar til å hjelpe barn med å styre temperamentet sitt, og også selvtilliten. Om man vet selv at man kan banke opp bøllen som ypper til bråk, er det mindre sannsynlighet for at man tar kampen. Man får en helt utrolig selvtillit av å vite hva man kan gjøre mot noen, men å velge å ikke bruke det. Barna får klar beskjed om at om det blir meldt fra om slossing utenfor treningshallen blir de kastet ut av klubben.

De har også et kjempebra motivasjonsprogram der, som gjør at barna streber etter å gjøre det bedre. For hver uke har de et nytt fokus på noe (balanse, fokus, hukommelse, styrke osv..) og alle som møter opp og oppfører seg bra får et klisterbånd på beltet sitt. Når de har greid 6 merker er de kvalifiserte til et nytt belte. I tillegg får de poeng for hver trening de er på. Det er trening 3 ganger i uken, men man velger selv hvor ofte man vil gå. Det koster 650,- i mnd, så Leo har fått beskjed om at så sant det ikke er god grunn for det så skal han trene minimum 2 ganger i uken. Den tredje dagen får han velge selv. Så trener han mandag og onsdag kan han ta fri fredag om han vil, eller han kan f.eks. ta fri onsdag og trene på fredag. Ser vi at han er veldig sliten en uke er det greit med 1 trening, men det er unntaket, ikke regelen. Han fikk valget å slutte etter prøvemåneden, men siden han ville fortsette må han stå på. Det er bindingstid i 6 mnd, så han får bare bite tennene sammen. Jeg kommer aldri til å presse ham så hardt at han blir lei, men han må lære å ta ansvar for egne valg selv om han er liten. Gode egenskaper må legges i bunn om de skal sitte fast helt til han blir voksen.

Alt i alt er vi veldig fornøyd med opplegget, men det viktigste er at det virker som Leo elsker det. Han gleder seg til trening, og de siste ukene har han trent 3 ganger i uken av eget ønske. Så får vi bare håpe det fortsetter sånn! 🙂

2 tanker på “Taekwondo for barn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s