Nye innflyttere i akvariet

Da har tiden kommet. Det måtte skje til slutt.

Jeg har to akvarier, et på 22 L (ca) og et på 55 L. I det lille bodde engang 2 gullfisker og 4 bunnfisker (dverg corydoras). I 55 literen bodde 3 guppyer, 2 sugefisker (sewellia lineolata), 5 kardinaltetraer og 2 palettciklider. Nå ser kabalen HELT annerledes ut!!

I begynnelsen gikk alle fiskene i det store akvariet helt fint sammen. Men så skjedde det flere tragiske ting. Først ble flere av fiskene veldig syke, og medisinen reddet kun de største fiskene. Alle 5 kardinaltetraene måtte drepes da de uansett var døden nær. Så var det en rolig periode, men så… Det skulle ikke vare lenger enn til ciklidene fikk barn! Da ble de andre fiskene jaget og skadet. Ikke bra! Etter en del tenking og grubling ble gullfiskene i det lille akvariet gitt til dyrebutikken, og guppyer og sugefisker ble flyttet til det lille akvariet. Dermed fikk ciklidene 55 liter helt for seg selv og barna sine.

Nå har det gått en stund, og fiskene trivdes som dette. Guppyene produserer i ett sett, og barna blir bare flere og flere. Ciklidene har fått flere kull, og barna har blitt flere og flere der også. Men så…. Plutselig ble pappa-ciklide drept og spist av barna sine, og mamma-ciklide ble forvist til hulen sin og fikk ikke komme ut. Det endte med ulykkelige ciklider, og i går tok jeg den tunge avgjørelsen: Alle må dø. Så 50-60 ciklidebabyer og mamma-ciklide ble humant drept. Akvariet ble demontert, skrubbet fra øverst til nederst, og fylt med nytt vann. Planter og skjell ble plassert og plantet, og det ble riktig så pent!

I dag dro jeg på dyrebutikken, og nye fisker ble kjøpt inn! Jeg er nå den stolte eier av 3 sugefisker (sewellia lineolata), 5 grønne stimfisk (Microrasbora kubotai), og 5 Indiske glassmaller (Kryptopterus bicirrhis), i tillegg til fiskene i 22 literen. De koser seg sammen, og om noen dager blir det noen flere fisker oppi der! 🙂

I tillegg hadde de knall-tilbud på 90 liters akvarium! 399,- for 90 liter som egentlig koster 1449,-!!! I LOVE IT!! Jeg har jo tenkt på større akvarium på sikt, men det er så dyrt! Så da jeg så dette tilbudet kunne jeg ikke avslå, og det må stå i boden til jeg gidder å fikse det (og til jeg får overtalt sambo til å ha to store akvarier i stua!). Jeg elsker å holde på med akvarier, og jeg elsker fiskene mine! De er så fine! Vi minnes de døde, men livet går videre!

4 tanker på “Nye innflyttere i akvariet

 1. Som akvarist i sånn ca 28 år, så vil jeg gjerne bare gi deg et lite råd. Jeg har fulgt akvarieoppdateringene dine, og du har nok ramlet opp alle de vanlige nybegynner-fellene (som jeg selv brant meg på for akk så lenge siden).

  Problemene du har opplevd skyldes i første omgang for mye fisk i alt alt for små akvarier, dernest feil sammensetning av fisk (på generelt grunnlag så setter man ikke fisk fra forskjellige verdensdeler i samme akvarie, da skjer før eller siden slike ting som du har sett de siste dagene).

  Håper du dropper de små akvariene, evt. bruker dem som yngel-akvarier. Som en liten tommelfingerregel, så kan jeg si at i en 22L ville jeg aldri under noen omstendigheter hatt fisk, i en 55L ville jeg til nød hatt et par dvergciclider av typen apistogramma (og ikke mer enn det). 90-Literen er ok til et par med Paletter og en ancistrus eller to…

  Jo mer fisk, jo raskere knekker du symbiosen i akvariet når du opplever en eller annen form for ustabilitet….

  • Takk for tips 🙂
   Lærte fort at man ikke putter territoriale fisker sammen med uskyldige planteetere. Men nå har vi fått en fin sammensetning, og jeg tror det blir veldig bra! Fiskene i 55 literen trives sammen, og det gjør de i 22 literen også. Jeg tror man kan ha flere fisk i akvariet om man velger fisk til forskjellige deler av akvariet. F.eks. sitter sugefiskene på glasset og treroten, glassmallene lever på bunnen, og stimfiskene lever i midten/overflaten. Da går de ikke i veien for hverandre. Likedan i 22 literen.

   Det viktigste for meg er at fiskene har det bra, og jeg følger veldig med på adferden deres. Er de stresset eller ekstremt rolige er det noe som ikke stemmer, og da må man ta grep. Skal aldri ha ciklider igjen, så de er ikke med på listen over fisker lenger 😉 hehe..

   • Utfordringen er ikke at fisken må gå i forskjellige «deler» av akvariet. Den største utfordringen med små akvarier er biobalansen. Akvariet er en symbiose mellom fisken som bruker oksygen, plantene som produserer oksygen og organismene som bryter ned blant matrester og planterester. I et lite akvarie så vil en ustabilitet merkes med EN gang, uten at akvariet er i stand til å hente seg inn igjen. Jo mer fisk pr. liter, jo raskere går det når noe skjer.

    Får du f.eks en Nitritoppblomstring i et akvarie på 22L, så er fisken din død i løpet av noen timer, når tilsvarende skjer i et akvarie på 150L så er det sjelden noe problem å stabilisere akvariet, og redde fisken. Og det er jo det vi vil, det er tross alt levende vesen som vi har tatt ansvaret for det handler om.

    Jo større akvarie, jo enklere er det å vedlikeholde. Sjeldnere slamsuging, sjeldnere rensing av pumpe og sjeldnere (store vannbytte). Optimalt så skal det holde med å bytte sånn ca 10% vann en gang hver 14. dag – da har man et akvarie i god balanse uten noen vannverdier som er ute å kjøre. For det stresser fisken, og stresset fisk blir syk, og syk fisk i et lite akvarie dør – fordi det rett og slett er vanskelig å behandle i små tanker…

   • Ja det kan jeg forstå. Jeg tester vannet hver uke, men skjønner det går fortere i et lite akvarium enn et stort. Takk for nyttige tips! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s